Testimoniale

Mi-am început activitatea ca inginer energetician cercetător într-un institut de cercetare românesc, după care am devenit expert în politici energetice al Parlamentului României. In 2006 am fost desemnat, în urma unui concurs, ca reprezentant al României pe probleme energetice la Uniunea Europeană.În anul 2009 am devenit cel mai tânăr director (responsabil de reglementare și afaceri corporative) al celei mai mari companii energetice din România (Petrom). In 2009  am finalizat un M.B.A. la „Solvay Brussels School of Economics and Management”. În 2014, fără a fi angajat politic, am avut onoarea de a îndeplini funcția de ministru roman al energiei. In 2015 m-am alăturat companiei Deloitte ca şi consultant senior în probleme de energie şi sustenabilitate. În ceea ce privește evoluția pe plan internațional, în perioada 2009-2016 am fost ales la conducerea Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie, iar din 2017 fac parte din grupul de experți NATO pentru conștientizarea riscurilor de securitate energetică.

Calitatea și exigența studiilor efectuate în cadrul facultății au fost un adevărat fundament, ajutându-mă să performez atât în sectorul public cât și în cel privat, atât în administrație cât și în mediul de afaceri, de-a lungul celor peste 15 ani de carieră în domeniul energetic.

Am păstrat legătura cu mediul academic ca o modalitate continuă de îmbunătățire și actualizare a bagajului de cunoștințe acumulat în perioada studiilor.

De asemenea, am acceptat de fiecare dată cu plăcere invitațiile transmise de facultate pentru a împărtăși cu prilejul conferințelor, sesiunilor științifice sau  colocviilor cu studenții experiența practică dobândită în activitatea mea de până acum.

În carieră am interacționat cu sisteme educaționale multiple, printre care: Universitatea de Inginerie din Trento, Universitatea de Apărare Carol I din București, Școala de Economie și Management Solvay din Brussels, Școala Europeană de Reglementare în Energie de la Florența și Harvard Business School.

Mărturisesc însă că bagajul de cunoștințe acumulat la Facultatea de Energetică din cadrul Universității POLITEHNICA din București m-a ajutat până acum cel mai mult să reușesc în carieră.


ing. Răzvan Nicolescu
Consultant senior la Deloitte
Promoția Energetică 2001

Parcursul meu profesional a început, fără îndoială, la fel ca şi în cazul multora dintre noi, odată cu admiterea ca studentă la Facultatea de Energetică a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti. Dar ceea ce am realizat ulterior a fost faptul că intrasem nu doar la Energetică, ci şi într-o nouă, mare şi minunată Familie, din care faceau şi fac parte profesorii şi colegii mei, dar şi experţi, specialişti şi toţi cei care au trecut prin băncile  facultăţii şi au ramas dedicaţi sectorului energetic. Iar această Familie mi-a fost mereu alături, am simţit că este lângă mine, mi-a călăuzit paşii în momentele de decizie legate de profesie şi îmi este aproape în continuare. Facultatea de Energetică nu este doar o instituţie de învaţământ superior, ci şi instituţia care pregăteşte oameni pentru societate şi ingineri pentru industria energetică, economia naţională şi societate în general. Mulţumesc, dragi şi stimaţi profesori care m-aţi educat în profesie şi m-aţi învăţat o meserie ! Mulţumesc, Facultate de Energetică!


Dr. ing. Silvia Vlăsceanu
Director Executiv Federaţia Asocialţiilor Companiilor de Utilităţi Energetice (ACUE)
Promoţia Energetică 1986

Impresionată și entuziasmată de descoperirea preocupărilor legate deprotecția mediului în urma unui schimb de experiență la un liceu din Irlanda am ales să aprofundez acest domeniu, relativ nou la acel moment pentru România, în cadrul Universității POLITEHNICA din Bucuresti, una dintre putinele instituții de învațământ superior care avea o astfel de specializare. Am absolvit secția “Ingineria și protecția mediului în industrie” a Facultății de Energetică în anul 2007, după o călătorie informativăși formativă pe durata căreia am avut șansa să îmi dezvolt perspectiva amplă de care aveam nevoie pentru a pune bazele unei cariere în acest domeniu. La finalul ciclului universitar am participat la un program de mobilitate Socrates Erasmus pentru realizarea proiectului de diplomă în colaborare cu Universitatea din Trento, ocazie cu care am descoperit o temă captivantă pe care am decis să o studiez ulterior în cadrul unui stagiu doctoral. Pe durata pregătirii tezei de doctorat în cadrul Facultății de Energetică am avut acces la o bază impresionantă de articole și studii de specialitate, dar și la echipamentele și resursele necesare realizării determinărilor experimentale. Am fost implicată activ în viata academică, participând la implementarea a numeroase proiecte de cercetare, precum și la organizarea și desfășurarea activităților didactice. În paralel am urmat programul de Masteratat “Impactul producerii și utilizării energiei asupra mediului” din cadrul aceleiași facultăți.

După finalizarea stagiului de doctorat, traseul profesional acontinuat cu o perioadă scurtă în cadrul unei companii locale de consultanță de mediu, iar din august 2011 sunt parte a echipei deasistență în domeniul dezvoltării durabile a KPMG România. Experiența din mediul privat, atât prin prisma diversitătii și complexitatiiproiectelor derulate, dar și din perspectiva interacțiunii cu clienți din diferite industrii, m-a ajutat sărealizez că spectrul larg aldisciplinelor studiate în cadrul facultății a fost un element cheie pentru dezvoltarea mea profesională. Sunt profund recunoscătoareprofesorilor acestei facultăți, care și-au făcut meseria cu dedicareși profesionalism, investind timp prețios pentru formarea mea, și care ducmai departe aceasta misiune valoroasă pentru societate – aceea de formare a generațiilor viitoare de specialiști.

ing. Aurelia Calin
Associate Manager la KPMG

Numele meu este Adrian Stanciu și sunt absolvent al Facultății de Energetică, promoția 1993, specializarea Centrale Nuclearo – Electrice.
În momentul alegerii facultății, contextul vremurilor era și el de o asemenea natură. Sunt din generația revistei Tehnium, a celor ce, chiar venind din lumea inchisă a comunismului, erau fascinați de încălzirea solară, energia eoliană sau generarea biogazului. Facultatea de Energetică era șansa de a profesionaliza aceste fascinații.
Întreaga călătorie universitară s-a bucurat de dascăli dedicați și aici e obligatoriu să le mai mulțumesc o dată. Nu trebuie uitați cei ce au ridicat și coborât de sute de ori tablele amfiteatrelor și au consumat cretă cât un munte, pentru a-mi împărtăși mie și colegilor mei cunoştinţele dumnealor: de la analiză matematică la chimie, de la bazele hidraulicii la noțiuni de management. În Facultatea de Energetică primești de la instrumentele de bază până la cele mai avansate informații despre dezvoltarea unui proiect energetic.

După absolvire m-am angajat la Regia Generală de Apă din București, așa se numea atunci. Mi-a atras atenția faptul că subiecteleprimite la testarea pentru angajare erau de un nivel destul de ridicat și am privit cu amicală invidie la nivelul de cunoștințe alexaminatorilor. Nu am fost în dificultate, dar să văd pe cineva cu vârsta mai mare decât dublă față de cât aveam atunci, venind dintr-undomeniu de operare, cu un asemenea nivel de cunoștințe, m-a determinat pe loc să cred că am ajuns unde trebuie. 

Experiența tehnică a unui lider mondial în domeniul alimentării cu apă și nu numai, prin prezența Grupului Veolia înRomânia, a accelerat intens ritmul modernizării și organizării, începând cu anul 2000 când Apa Nova București a devenit concesionarulserviciilor de apă-canal pentru Capitală.
Aici, în cadrul Apa Nova București, am împletit cunoștințele dobândite în anii universitari cu noua tehnologie. Viziunea largă oferită defacultate mi-a permis adaptarea ușoară la procesele de tratare a apei pentru potabilizare. În 2007 am primit nominalizarea de Dir. Adj.Producție, iar în 2011 am fost numit Director de Producție, poziție pe care o ocup și în acest moment. Completarea cunostintelor in zona deadministratie, am avut-o prin efectuarea studiilor de Masterat „Managementul intreprinderii si teritoriului” cu durata a doi ani, cudubla diploma, parteneriat A.S.E. – Universitatea D’Artois din Franta. Prin colaborare cu reprezentanți ai Facultății de Energetică a fostrealizat primul audit energetic al societății. Existând o preocupare continuă, întărită și de politica de mediu a societății și grupuluiVeolia, se caută permanent soluții de utilizare eficientă a energiei, în scopul dezvoltării durabile. 

Într-un context în care conservarea resurselor devine din ce în ce mai importantă, sunt convins că Facultatea de Energeticăeste o componentă importantă a viitorului, un loc în care se vor dezvolta cei ce prin soluțiile găsite și acțiunile lor, pot contribuiprofund la felul în care va arăta viața generațiilor următoare.


ing. Adrian Stanciu
Director Productie
Apa Nova București
Îndrumat să aleg Facultatea de Energetică am respectat astfel și o "tradiție de familie". Așteptările mele privind mediul academic au fost depășite constant, iar curricula, profesionalismului cât și deschiderea profesorilor a contribuit la modelarea mea ca viitor inginer. Încă din timpul studenției m-am implicat în mediul de business, asta datorită interesului și  devotării cadrelor didactice de al căror real ajutor m-am bucurat chiar și în discuțiile conceptuale. După 10 ani de experiență în domeniul energetic, am urcat constant pe scara ierarhică și în prezent sunt CEO Vestra, companie ce s-a desprins din grupul Elsaco, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria energetică din România. Reușitele mele , inclusiv nominalizarea în publicația "Tineri manageri de top 2018" sunt datorate în mare măsură și modului în care am fost instruit și format în facultate. Performanța de astăzi e clădită pe informațiile riguroase și suportul primit din partea profesorilor pe toată perioada studiilor, toate acestea au constituit un punct de plecare solid în cariera mea.

ing. Vlad Iftime
CEO Vestra
Absolvent promoţia 2009

Parcursul profesional al fiecăruia dintre noi își are debutul într-un anumit punct. Provenind dintr-o familie de ingineri erau mici șansele să devin pictor sau pianist. Astfel, pentru mine totul a început în timpul studiilor din cadrul Facultății de Energetică. Primii ani de facultate au fost presărați cu întrebări esențiale și cumva logice la  acel moment: ce caut aici? ce rost au Matematicile Speciale? nu era mai bine la Automatică? Dar, cu ajutorul profesorilor, totul a devenit clar și astfel a început justificarea internă a drumului ales. Toți cei care au absolvit recent știu că la începutul anului 3 ești pus în fața unei alegeri: Termo/Electro/Nuclear/Hidro/Managementul energiei. Fiind mai curios din fire am ales Managementul energiei, fiind o specialitate care venea cu noi posibilități la orizont. Încet-încet am descoperit “prima iubire tehnică”: termoficarea, domeniu care și acum îmi aduce mari satisfacții și în care lucrez ori de câte ori am ocazia.

După absolvirea facultății m-am înscris, așa cum era firesc, la studiile de Masterat. Această etapă a fost una în care informațiile din cursul anului 2 de “Echipamente și Instalații Termice” au început să aibă logică, începeam să văd echipamentele incluse în instalații complexe. După ce am învățat cum să dimensionez o unitate de cogenerare, un sistem de termoficare, care sunt mecanismele pieței de energie electrică, am căutat să și pun în practică aceste abilități.  Am avut un noroc imens să încep activitatea profesională într-o companie privată de servicii energetice (Elsaco ESCO), specializată în domeniul consultanței energetice,cu un colectiv extraordinar, format din foști absolvenți ai Facultății de Energetică și nu numai. Pe baza acumulată și modelată cu ajutorul profesorilor facultății am adunat noi abilități care m-au ajutat în realizarea lucrărilor ulterioare. Cunoștințele acumulate au fost testate în realizarea de lucrări strategice (Strategii de alimentare cu energie termică, Studii de fezabilitate, Analize complexe) pentru diverse companii de termoficare (RADET București, Termoficare Oradea, CET Govora,ș.a) sau companii de apă (CA Brașov, CA Brăila, CA Buzău,ș.a). Ulterior, am descoperit în cadrul grupului de companii Elsaco o mulțime de ingineri absolvenți ai Facultății de Energetică cu povești similare, care împărtășesc aceleași principii de lucru și din experiența cărora am avut multe lucruri de învățat.

Parcursul unui inginer este destul de clar din punctul meu de vedere: înveți - lucrezi, înveți - lucrezi, înveți - lucrezi. Dar, deși pare un proces “tehnic” prin experiențele frumoase, momentele despre care să povestești peste ani și ani, plăcerea dată de cunoștințele transpuse în practică, fac din anii facultății unii dintre cei mai frumoși ani.


Ing. Șerban Iftime
Director comercial Elsaco Electronic
Absolvent promoţia 2012